Güzel bir soru olmuş ancak en iyi sosyal içerik platformunu belirlemek bu alanın epey kalabalıklaşması ile birlikte bence çok kolay değildir. Bilinen sosyal medya uygulamalarını bu klasmanın dışında tutacak olursak bana göre en iyi yerli sosyal içerik platformlarından kısaca bahsedeyim.
Ekşi Sözlük
Yaşım ve internet tecrübem göz önünde bulundurulunca elbette ilk sırada ekşi sözlük yer alır. Ekşi sözlük sevgili SSG'nin ayrılmasıyla birlikte ne yazık ki işin ticari boyutuna daha fazla önem verir hale gelse de diğer sözlük ve sosyal içerik platformları arasında bence halen birinci sıradadır.
Bana göre ekşi sözlük Türkiye'de sosyal içerik platformlarının babası konumundadır. Pek çok internet girişimcisi sözlük açmışsa da bunlardan sadece birkaç tanesi hayatta kalmıştır.
https://eksisozluk.com/Onedio
İkinci sırada nispeten yaşı daha genç olan onedio.com gelir. Onedio özellikle buzzfeed'in büyük bir kitleye ulaşması ile birlikte geç bile kalmış bir projedir. Onedio'nun bugünkü haline gelmesinin bence en önemli sebebi başarıya ulaşmış bir örneğinin olması ve ülkemizde tek sesli hale gelen medyanın bulunmasıdır. Onedio kullanıcılarına tıpkı ekşi sözlük gibi özgün bilgi alma olanağı sağlamıştır. Yazılımı ile alternatifleri karşısında bir adım önde olduğunu düşündüğüm onedio da yatırımları aldıktan sonra işin ticari yönünün daha fazla önemsendiği bir platform olmuştur.
https://onedio.com/Kızlar Soruyor
Bence bunların arkasına ekleyebileceğim tam olarak sosyal içerik platformu olmasa da iyi bir soru cevap sitesi olarak ön sıralara geçebilir. Kızlar soruyor bir soru cevap sitesi olarak kurulsa da belli yatırımları aldıktan sonra sosyal içerik alanına daha doğrusu profesyonel içerik alanında daha büyük adımlar atmaya başladı. Kızlar soruyor da onedio gibi denenmiş ve başarılı olmuş yabancı bir siteden evrilmiştir. Bu yüzden bugünlere gelmesi çok fazla şans olarak nitelendirilemez.
https://www.kizlarsoruyor.com/Uludağ Sözlük
Ekşi sözlük kadar olmasa da sözlük furyasında sağ kalanlardan bir tanesidir. İçerik kalitesi ekşi sözlük kadar olmasa da büyük bir yazar ve okuyucu kitlesini sadık hale getirebilmiştir. Hatta geçenlerde radyo da reklamını dinlediğim ve aklıma acaba uludağ sözlük yatırım mı alacak diye düşünmeme yol açmasıyla üst sıralara doğru gözünü diktiğini göstermiştir.
https://www.uludagsozluk.com/İnstela
Namı değer itü sözlük, çok doğru bulmasam da isim değiştirerek instela olarak yoluna devam etmektedir. Yaşayan sözlükler arasında yine üst sıralarda değerlendirebileceğim instela içerik kalitesi anlamında kardeşlerine göre daha az moderasyona tabi tutulduğunu düşünmeme sebep olmaktadır.
https://tr.instela.com/Yabancı sosyal içerik platformlarından çok fazla bahsetmeyeceğim ama, bildiğim takip ettiğim, buzzfeed ve medium gibi platformlar açık ara öndedir. Bu arada geçenlerde okuduğum ilginç bir bilgiyi de buraya eklemek istiyorum. Bu bilgi twitter'ın kurucuları tarafından hayata geçen medium.com'un halen yatırımların karşılığı olarak para kazanamıyor olmasıdır. Bana bu kadar büyük bir projenin para kazanmaması çok ilginç geldi.
https://www.buzzfeed.com/https://medium.com/Tabi bu liste geliştirilebilir faklı düşünceler yeni platformlar gelebilir. Bu listedekiler bana göre bugün itibariyle geçerli olanlardır.